Carnaval komt eraan!

Het is weer bijna zover! De mooiste tijd voor de Brabanders en Limburgers onder ons breekt wederom aan, het is namelijk tijd voor Carnaval. De tijd waar je lekker gek kunt doen door je te verkleden als wat dan ook. Carnavalsoptochten, feestavonden en vooral veel gezelligheid; dat is waar carnaval voor staat! In deze blog lees je waar jij het beste carnaval kunt vieren dit jaar.

Lampegat (Eindhoven)

Eindhoven wordt niet voor niets ‘de gekste’ genoemd. Dit is namelijk goed terug te zien met carnaval. De stad staat gedurende het feest op z’n kop. Middelpunt van de festiviteiten is de ‘Mert’ (Markt), waar een grote feesttent te vinden zal zijn. De optocht zal plaatsvinden op de ‘Zotte Zaterdag’. Daarnaast staat ‘Zoalige Zondag’ in het teken van familie en kinderen. Op deze dag krijgen de kinderen carnaval met de paplepel ingegoten. Bovendien zal carnaval tot in de late uurtjes gevierd worden op Stratumseind: een straat vol met leuke cafés en bars. Kortom, een heleboel te doen in het ‘Lampegat’.

Mestreech (Maastricht)

Maastricht is één van meest bezochte steden tijdens carnaval. De hotels zitten propvol, de restaurants zijn overbezet en de cafés zitten volgepropt. Desalniettemin maakt dat er carnaval in de Limburgse hoofdstad niet minder op. Maastricht wordt door velen beschouwd als dé carnavalstad van Nederland. Mensen zijn er schitterend verkleed, er is sfeervolle muziek en vooral veel gezelligheid. Zo’n beetje alles vindt plaats in de buitenlucht, let er dus op dat je warme kleding aantrekt.

Kruikenstad (Tilburg)

Tilburg trapt carnaval af met een kroegendwèèltocht (kroegentocht). Hierbij is het zaak zoveel mogelijk kroegen te bezoeken op een avond. Je zult ze lang niet allemaal kunnen bezoeken tijdens de late uurtje: er zijn namelijk tientallen cafés en bars gevestigd in de Kruikenstad en ze staan allemaal in het teken van het carnavalsfeest! Vervolgens vindt ‘D’n Opstoet’ (optocht) plaats op de zondag. Deze wordt, elk jaar weer, druk bezocht. De volgende dag (maandag) is het de bedoeling dat je even de tijd neemt om te gaan bidden bij de Carnavalsmis die vervolgt wordt door ‘Kruikenstad in Koor’.