4 tips om een succesvol festival te organiseren

Er zijn tegenwoordig enorm veel festivals over de hele wereld. Festivals worden steeds populairder en groter en er komen steeds meer nieuwe festivals bij. Iedereen snapt natuurlijk wel dat er het een en ander komt kijken bij het organiseren van een festival. Van vergunningen tot aan personeelsplanning. Wil jij nu een festival of evenement gaan organiseren, lees dan verder over 4 tips om een succesvol festival te organiseren.

Vergunningen 

Er zijn enorm veel vergunningen die aangevraagd moeten worden bij het organiseren van een festival. Doe daarom goed onderzoek naar welke vergunningen je allemaal nodig hebt. Vergunningen als drankvergunningen, leverancierscontracten en geluids vergunningen moeten op tijd aangevraagd worden anders loop je de kans dat je festival niet door kan gaan. 

Bevestig de capaciteit van te voren

Het is erg vervelend als je als beginnend festival teveel kaarten verkoopt. Dit wil zeggen dat er meer mensen komen dan de capaciteit van het festival biedt. Dit zal betekenen dat je mensen teleur moet stellen en moet zeggen dat ze niet naar het festival kunnen komen. Om deze slechte publiciteit voor te zijn is het belangrijk om de capaciteit van je festival vooraf duidelijk te hebben. Dit zorgt ervoor dat je precies weet hoeveel kaarten je mag verkopen en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Logistiek op locatie 

Op een festival of evenement is vaak de mogelijkheid om naar de wc te gaan en iets te eten of te drinken te halen. Deze faciliteiten kunnen voor rijen en druktes zorgen. Mensen op festivals zullen hierdoor een slechte ervaring krijgen die ze graag op social media zullen delen. Het is daarom erg belangrijk dat je duidelijke routes aanlegt binnen je festival om de druktes te kunnen verspreiden. Ook moet je van te voren bedenken welke momenten je piekuren zullen zijn. Het is erg verstandig om tijdens deze uren extra mensen in te zetten om de druktes zo goed mogelijk weg te werken. 

Regel parkeermogelijkheid voor auto’s en fietsen

Wanneer er op een festival veel mensen af komen gaat dit vaak gepaard met druktes op de parkeerplaats of fietsenstalling. Om dit te voorkomen moet je een goede locatie zoeken voor de parkeerplaats en fietsenstalling. Ook moet er genoeg ruimte voor al je bezoekers zijn op deze parkeerplaatsen. Tot slot moet de parkeergelegenheid goed bereikbaar zijn. Dit zorgt voor een snelle toe en afvoer van mensen en minder lange rijen om het terrein te verlaten.