Dit festival moet je een keer bezocht hebben

We hebben het natuurlijk over het grootste festival van Nederland. De Zwarte Cross! In dit artikel lees je waarom je echt een keer in je leven bij de Zwarte Cross moet zijn geweest, het is super divers en er is voor iedereen wat wils.  

Geschiedenis van de Zwarte Cross

De Zwarte Cross is in 1997 ontstaan als een wedstrijd. Het was gewoon een simpele cross wedstrijd georganiseerd door de mannen van de band Jovink & de Voederbietels waar iedereen aan mee mocht doen. Deze wedstrijd is in 22 jaar uitgegroeid tot het grootste festival van Nederland waar niks onmogelijk is. Wat al die jaren hetzelfde is gebleven is de aanwezigheid van Tante Rikie. Ook wel de Zwarte Cross koningin genoemd. Helaas gaat ze in 2020 met pensioen, maar ze zal zeker haar sporen nalaten op de Zwarte Cross.  

Wat is er allemaal te doen? 

Betere vraag: wat er níét te doen op de Zwarte Cross. Natuurlijk voor de hand liggend, motorcross kijken. Maar, het zou de Zwarte Cross niet zijn als je niet nog veel meer ziet dan alleen motoren. Je hebt namelijk ook de zwaargewicht klasse waar allerlei wagens rondrijden met grappige teksten en een gekke uitstraling. Denk hierbij aan een op de kop rijdende caravan. Daarnaast kun je ook zelf motorcrossen (mag je wel geen bier drinken van te voren). 

Bereid je voor op een weekend met weinig slaap want de Zwarte Cross begint ‘s ochtends rond 8 uur al druk te worden en stopt pas ‘s nachts om 4 uur, als je op de camping zit tenminste.  

Verder is er qua muziek vanalles te beleven: denk aan rock, hardstyle, 90’s muziek maar ook rappers en natuurlijk boeren muziek. Wat ook leuk is om een keer te beleven is een theatervoorstelling of een gastcollege in de Universitent.