Het EK voetbal 2020 – speciale editie

Het klinkt misschien nog ver weg, maar het is al over een jaar. De 16e editie van het Europees kampioenschap voetbal. En niet zomaar een editie. Dit Ek wordt in 12 verschillende landen gespeeld. Maar hoe gaat dit dan te werk? En worden er ook wedstrijden in Nederland gespeeld?

Welke landen?

Jazeker, er worden wedstrijden in Nederland gespeeld. Vier stuks maar liefst. Deze worden alle vier afgenomen in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. De andere steden zijn Londen, Sint-Petersburg, München, Rome, Bakoe, Dublin, Kopenhagen, Boekarest, Boedapest, Glasgow en Bilbao. Verdeeld over 12 landen dus. Er worden in elk stadion drie groepswedstrijden gespeeld. In de kleinere stadions (waaronder de Arena) wordt een achtste finale afgenomen. In grote stadions een kwartfinale en in het grootste stadion (Wembley) de halve finales en de finale.

Waarom?

Het idee kwam tot stand in 2012. UEFA-voorzitter Michel Platini maakte toen bekend dat hij in 2020 ter ere van het 60-jarig bestaan van de UEFA het toernooi over 12/13 steden wilde houden. Daarnaast is het vanuit financieel oogpunt aantrekkelijk. Er hoeven namelijk geen nieuwe stadions gebouwd te worden omdat er per stad maar één stadion nodig is. Alleen Turkije was tegen, omdat zij kans maakten om het EK van 2020 alleen te organiseren.

Organisatorisch

De opzet van het ek 2020 betekent dat de afzonderlijke landen relatief weinig werk aan het ek hebben. In ieder land wordt namelijk maar een kleine hoeveelheid wedstrijden in één stad gespeeld. Voor de supporters en de sporters zelf is het natuurlijk wel wat lastiger. De reistijden en reiskosten zullen enorm toenemen. Daarnaast krijgen zij te maken met verschillende tijdzones. In Rusland geldt namelijk een andere tijdzone als in Nederland of Ierland. Aan de andere kant is het voor supporters natuurlijk ook weer makkelijker om een wedstrijd bij te wonen, omdat de kans groot is dat er een in zijn/haar land wordt gespeeld.